Thursday, 30 December 2010

Tahniah Malaysia!

Terharu.

Itulah bait yang terluah tatkala melihat wajah-wajah pemain Malaysia sebaik wisel penamat ditiup lewat kemenangan Malaysia menentang Idonesia malam tadi. Malaysia menjulang Piala Suzuki AFF 2010 di bumi Indonesia walaupun tewas 1-2 (menang agregat 4-2). Pada pusingan pertama, Malaysia menewaskan Indonesia 3-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil Ahad lalu. Malaysia berjaya meraih wang tunai berjumlah AS$100,000 (RM309,510). Tahniah!

Kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin:

Ini merupakan satu pencapaian yang lebih manis bagi pasukan bola sepak negara selepas 14 tahun menunggu untuk muncul sebagai negara keempat merebut kejuaraan itu selepas Thailand, Singapura dan Vietnam. Tiada yang mustahil sekiranya kita benar-benar idamkan kemenangan. Segala usaha, penat lelah dan pengorbanan setiap pemain, jurulatih dan pegawai pasukan jelas terhasil dengan kejayaan ini. Tentunya pelbagai perasaan melanda setiap rakyat Malaysia – megah, terharu dan paling utama, semua merasa bersyukur kerana kejayaan ini memperlihatkan kesungguhan mereka yang terbabit.

Tahniah juga buat penyerang kebangsaan, Mohd. Safee Mohd. Sali yang membawa pulang trofi selaku penjaring terbanyak Piala Suzuki AFF 2010. Sejak Piala Suzuki ni, nama beliau paling kerap disebut-sebut oleh peminat. Tidak hairanlah kalau bilangan ahli di fanpage facebook beliau meningkat mendadak ketika ini. Ramai betul teman-teman saya yang meng'like' page tersebut. Syabas!

Sepanjang lapan edisi kejohanan, hanya empat pasukan pernah bergelar juara iaitu Thailand, Singapura, Vietnam dan terbaru Malaysia. Permulaan baru buat Malaysia. Saya tunggu untuk Piala Dunia pula, mudah-mudahan.

Err...jumaat ini cuti umum ya. Wah, bangga menjadi rakyat Malaysia. Malaysia boleh!





No comments: