Thursday, 11 October 2012

The Eleventh Hour

Hari tu, saya terbaca blog seorang kawan. Dia membuat ulasan berkenaan Contengan Jalanan (baca berkenaan Contengan Jalanan di sini). Berkenaan seseorang yang tidak sabar menanti Ramadan berikutnya untuk berbuat amal. Kalau kita mati minggu depan?

Ramadan.

Ada orang excited nak sambut puasa sebab masa tu boleh pergi terawih. Tahu sajalah, pahala terawih tu besar. Bertadarus, qiamulail dan yang paling best dapat berpuasa. Pahala berganda-ganda wey! Memanglah kan, Ramadan tu bulan rahmat, bulan diturunkan al-Quran, bulan yang malamnya terdapat malam lailatulqadar dan macam-macam lagi fadhilatnya.

Tetapi, adakah anda tahu yang anda masih hidup atau pun tidak pada Ramadan tahun 2013? Kita tidak tahu ajal kita bila. Entahkan esok entahkan lusa. Minggu depan atau bulan depan atau sehari sebelum Ramadan 2013. Dan hasrat kita untuk melakukan amal secara besar-besaran tu tidak kesampaian sebab kita  menunggu Ramadan baru nak buat semua tu.

Dulu, saya pernah berperasaan seperti itu. Extra-buat masa bulan puasa. Kadang-kadang kita terlupa sebab tak ada yang mengingatkan. Tazkirah tu adalah dengar, tapi sekejap je dan tak terkesan pun nak berubah. Sebab tu orang kata tarbiyah tu penting. Saya pernah tulis dalam entri hari tu, (sila baca di sini) berkenaan ilmu tanpa tarbiyah umpama jasad tanpa roh.

Kalau tak ada orang yang tegur dan mentarbiyah kita memang susah sikit nak berubah. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Tarbiyah tak boleh sorang-sorang. Susah nak masuk.

Bila dah baca Contengan Jalanan, barulah saya sedar berkenaan the Eleventh Hour. The man who decided to change on the twelfth hour dies on the eleventh. Saya cakap kat naqibah, rasa rugi tak baca Contengan Jalanan dari awal. Lepas tu, kawan cakap, sepatutnya alhamdulillah sebab dapat juga baca. 

Ya, syukur alhamdulillah.

Masa tu saya rasa takut. Kalau menunggang motor, saya berharap selamat sampai rumah sebab waktu tu belum solat. Lepas tu, kalau tidur saya berharap esok saya ada lagi kat bumi ni sebab al-Quran tak habis taddabur lagi. Sebab sehari kadang-kadang baca sehelai. Kadang-kadang tak baca. Kadang-kadang tu sampai takut nak tidur. Sebab takut esok tak bangun-bangun.

Yang sebenarnya, kita ni takut mati. Betul tak? Kita takut bila kita mati konfemlah kita tak sempat dah buat semua tu. Kita takut kena pukul dalam kubur nanti sebab solat tak cukup lima kali sehari. Kata nak buat solat Dhuha, tapi bila tah nak hafal doa dhuha. Asyik tunggu esok esok dan esok. Kita sangat yakin yang umur kita panjang. Kita sangat yakin yang kita mungkin akan mati pada umur 60 tahun dan ke atas. Sebab time tu barulah nak berjemaah di masjid. Kita pun tak tahu yang sebenarnya Allah dah tetapkan dah tarikh kematian kita.

"Sesungguhnya Kami menciptakan segala sesuatu menurut ukuran (seperti ketentuan yang tertulis di lohmahfuz sebelum kejadian mereka). Dan perintah Kami (ke atasnya) hanyalah satu perkataan seperti sekelip mata." (al-Qamar : 49 - 50)

It's time to change my friend! Mari kita berubah bersama.

No comments: