Saturday, 30 April 2011

Selamat Hari Jadi, Selamat Pendek Umur!


Semalam, 29 April, hari ulang tahun kelahiran saya. Apa yang ada pada hari jadi? Ucapan? Kek? Tiup lilin? Nyanyian? Hadiah? Doa? Baling-baling tepung, telur, air sabun dan apa saya bahan berunsurkan untuk menyakat? Bagi saya, cukuplah sekadar doa. Tanda kesyukuran kita terhadap Pencipta. Tiada kek pun tak apa. Kalau kamu tak nyanyi pun tak mengapa. Cukuplah sekadar mendoakan kesejahteraan saya.

Namun, disebalik hari jadi itu, ada sesuatu yang ingin saya kongsikan. Menurut buku Nota Hati Seorang Lelaki, hasil tulisan Ustaz Pahrol Mohd. Juoi, semakin hari sebenarnya semakin pendek umur kita. Kerana tarikh mati telah Allah tetapkan sejak di dalam rahim ibu lagi. Semakin hari semakin dekat langkah kita menuju ketetapan itu. Jadi, jangan terlalu berbangga dengan umur jika kamu dudah meningkat dewasa, semakin bebas membuat keputusan. Tetapi fikirlah bahawa, amal kebaikan itu perlu bertambah seiring pertambahan usia. Itu yang saya harapkan.

Hukama berkata, "Sesiapa yang tidak tahu untuk apa dia akan mati, maka dia tidak layak hidup!"

Mati bukanlah suatu pengakhiran, tetapi suatu permulaan. Permulaan kepada hidup yang tidak mati-mati lagi - alam akhirat. Hidup selepas mati itulah hidup yang hakiki! Umur hanyalah putaran suria, purnama dan buana yang dilakarkan oleh jarum jam, minit dan saat sebuah arloji.

Surah Al-Baqarah menukilkan, seseorang yang mati di jalan Allah hakikatnya terus hidup. Syuhada mendapat pahala dan kurnia berterusan daripada Allah. Jadi, petua untuk panjang umur ialah mati syahid. Menurut ahli sejarah, sahabat Rasulullah itu hidup kerana mereka mencintai mati. Dan generasi hari ini 'mati' kerana terlalu mencintai hidup.

"Panjang dan pendek umur bukan pada kuantiti, tetapi pada kualiti."

Terima kasih kepada teman-teman di Nor Cake House!

No comments: